Nevoi sociale

Susan Fiske (2004) a identificat un set de cinci nevoi sociale fundamentale.

1. Nevoia de asociere sau nevoia de apartenență= nevoia pentru a crea și menținerea legăturilor stabile cu ceilalți.
 
2. Nevoia de a înțelege= nevoia împărtășirii unor sensuri comune și posibilitatea anticipării în baza acestei cunoașteri.
 
3. Nevoia de control= nevoia de a percepe o legătură strânsă între „ce fac” și „ ce obțin”: eficență, influență, competență.
 
4. Nevoia de auto-glorificare= nevoie de auto-dezvoltare și respect pentru sine.
 
5. Nevoia de încredere= nevoia de a percepe lume socială ca un loc de încredere, un loc sigur și binevoitor.
    👉Dintre toate aceste nevoi cea mai importană și esențială este nevoia de asociere. Aceasta poate fi definită ca fiind tendința de a forma și menține legături sociale cu ceilalți sau tendința de a aparține unei rețele de interacțiune și comunicare interumană. Despre nevoia de asociere se cunoaște faptul că are două componente:
– nevoia de contacte sociale regulate (o componentă orientată preponderent spre cantitatea și frecvența contactelor sociale. De regulă această parte a nevoii de asociere poate fi satisfăcută prin comunicarea atât cu persoanele din cercul de cunoscuți sau prieteni cât și cu persoanele necunoscute).
– nevoia de relații interpersonale durabile (orientată preponderent spre calitatea și profunzimea contactelor sociale. De data aceasta satisfacerea implică o comunicare calitativ diferită- plină de afectivitate, prețuire, grijă și respect).

Lasă un răspuns