În prezent, ritmul de viață este foarte alert, multitaskingul fiind ca o parte componentă a vieții ce ne îndepărtează de o nevoie fundamentală: relaxarea.
Relaxarea are la baza controlul musculaturii, respirației și a gândurilor.
De ce să o practicăm?
este o unealtă de bază în controlul emoțiilor și a impulsurilor
reduce stresul
calmează, reduce anxietatea/ nervozitate
scade tensiunea arterială
încetinește ritmul cardiac
reglează respirația
nu tratează durerea, dar poate reduce intensitatea ei
Cum reușește să facă asta?
Ei bine, atunci când te afli în starea de relaxare, sistemul tău nervos parasimaptic preia controlul și reglează activitatea organelor și a glandelor și reduce efectele pe care le are stresul asupra corpului.
Cum putem face asta?
Pentru început, putem practica relaxarea prin controlul respirației:
respirația în 3 timpi: Într-o poziție confortabilă, închidem ochii și :inspir 3 secunde, țin, expir 3 secunde. Putem face asta după ce ne-am setat cronometru pentru aproximativ 5 minute, ulterior putem crește timpul. Se poate întâmpla să apară tot felul de gânduri, doar ignoră-le și concentrează-te pe respirație. În esență, este și acesta un antrenament.
o altă tehnică de relaxare este să te concentrezi pe fiecare grupă musculară începând cu extremitățile (pe rând) încordezi, relaxezi. Practicând-o, această tehnică ne ajută și în viața de zi cu zi să sesizăm încordarea. Uneori se află acolo fără ca măcar să o sesizăm. Însă, dacă îți vine greu, atunci poți începe cu tehnica respirației.