Atașamentul este o nevoie a omului. Există totuși o problemă când vorbim de atașament: când nevoile noastre nu sunt satisfăcute, atunci atasamentele pot fi defectoase.
1. Atașamentul anxios O persoană cu atașament anxios are o nevoie constantă de siguranță în relație cu partenerul, o nevoie permanentă de dovezi că sigur te iubește, că este acolo cu tine în relație, o confimare și reconfimare a iubirii. Iar dacă acest lucru nu se întâmplă atunci persoana este distrusă și începe să se gândească că nu mai este iubită, fiind o expertă în scenarii și interpretări. „Găsesc că alții au rețineri în a se apropia de mine atât de mult cât aș dori eu. Mă gândesc adesea că partenerul meu nu mă iubește sau nu vrea să stea cu mine. Îmi doresc legături foarte profunde cu unele persoane, iar această dorință îi sperie pe unii”.
2. Atașamentul evitant Persoanele cu atașament evitant iubesc independența, funcționează cel mai bine atunci când sunt singure și tocmai din acest motiv au dificultăți în a-și împărți viața cu cineva. Acestea se simt inconfortabil când cineva le invadează spațiul personal și au tendința de a renunța la angajament. Nu pot savura relația pentru că tot timpul își creează alternative de scăpare.
„ Nu mă simt în largul meu atunci când am legături foarte strânse cu ceilalți. Găsesc că este dificil să ai încredere în ei și îmi vine greu să depind de ei. Devin nervos când cineva dorește o relație foarte apropiată cu mine. Adesea, partenerii mei din relațiile de dragoste mi-au cerut să fiu mai intim decât mă simt eu bine”. 3. Atașamentul securizant Persoanele cu acest stil de atașament se simt bine indiferent că sunt sau nu într-o relație. Nu au probleme în a arăta că iubesc pe cineva și nici nu se feresc. Au încredere în partener și se simt libere alături de el, sunt sigure pe sentimentele lor și nu sunt schimbătoare în toane, fiind percepute drept persoane stabile și de încredere. „ Găsesc că este destul de ușor să mă apropii de alții. Mă simt bine să știu că depind de alții și că alții depind de mine. Nu-mi fac griji că voi fi abandonat sau că cineva se va apropia prea mult de mine”.
În 1988, Hazan și Shaver au realizat o cercetare bazată pe anchetă pentru identificarea stilurilor de atașament. Cercetătorii le înmânau subiecților scurte descrieri ale celor trei stiluri de atașament și le cereau să aprecieze care dintre ele se potrivește cel mai exact cu experințele și sentimentele lor. De asemenea, subiecții răspundeau la multiple întrebări despre natura și calitatea relațiilor lor de dragoste. 56% din adulții care au participat la cercetarea lui Hazan și Shaver au declarat că stilul securizant exprimă cel mai exact trăirile lor. Aproximativ 25% din subiecți au identificat stilul evitant ca auto-descriptiv și aproximativ 20% au ales stilul anxios.
- Indivizii adulți care raportează un stil de atașament securizant descriu relațiile lor de dragoste ca fiind carcaterizate de fericire, prietenie și încredere.
- Principala trăsătură a celor cu stil evitant este frica de intimitate cu celălalt.
- În sfârșit, din interviurile cu subiecții cu stil anxios a reieșit că relațiile lor de dragoste sunt carcaterizate de extreme emoționale, preocupări obsesive, atracție sexuală.