Tu ai „acel ceva”

Care sunt factorii care contribuie la atracția interpersonală? 🥰

🧍‍♀️🧍‍♂️ proximitatea: un prim contact cândva, cumva, undeva…este, cu siguranță, un factor cheie în atracție, dar, ce-i drept, acest factor este facilitat în prezent de internet, chat, telefon.
🤩Expunerea repetată/ familiaritatea: Robert Zajonc a fost cel care a atras atenţia asupra faptului că expunerea repetată la un stimul determină o evaluare tot mai pozitivă a acestuia.
🧐Similaritatea: În acest punct, opiniile devin diferite. Există teorii care susțin că similaritatea este fundamentul relațiilor de lungă durată, pe când celelalte sunțin că suntem în căutarea a ceea ce nu avem, deci contrariile se atrag. Totuși, potrivirea/ similaritatea valorilor, atitudinilor rămâne o componentă importantă.
😎Aspectul fizic, mai exact: oamenii tind să își aleagă parteneri în funcție de similaritatea gradului de atractivitate fizică.

      👉White (1980) a realizat o cercetare în care a demonstrat că potrivirea este un bun predictor al evoluţiei unei relaţii interpersonale. Astfel, urmărind evoluţia unor cupluri timp
de o jumătate de an s-a remarcat faptul că şansa de a rămâne împreună este cu atât mai mare cu cât cei doi sunt mai similari din punct de vedere al frumuseţii.
       🧐🧐De ce potrivirea fizică are un rol în dezvoltarea și menținerea relațiilor? Ei bine, Brown (1986) a explicat faptul că oamenii se ghidează după o normă a reciprocităţii şi echităţii – fiecare oferă şi primeşte acelaşi „cuantum de frumuseţe”.

Lasă un răspuns