ABC-ul psihicului


       ­čžÉABC-ul psihicului (Act- Belong- Commit) este un model ce promoveaz─â un stil de via╚Ť─â activ, construirea rela╚Ťiilor cu prietenii, familia, grupuri, implicare ├«n hobby-uri, cauze ce ne ofer─â un sens.
ԜŴŞĆ Scopul final fiind bun─âstarea psihic─â.
 
­čĹëACT ( ac╚Ťioneaz─â) 
Cercet─ârile au demonstrat c─â un stil de via╚Ť─â activ cre╚Öte bun─âstarea psihic─â ╚Öi ne protejeaz─â creierul de declin. Activit─â╚Ťile, ├«n special cele ├«n compania altor persoane, pot fi ├«n mod natural pline de satisfac╚Ťii ╚Öi reprezint─â o alternativ─â s─ân─âtoas─â la ├«ngrijorare, g├óndire excesiv─â sau implicarea ├«n consumul de substan╚Ťe. 
 
­čĹëBELONG (apar╚Ťine)
 Rela╚Ťiile noastre cu ceilal╚Ťi sunt fundamentale ├«n s─ân─âtatea mintal─â, furniz├ónd un sentiment de identitate ╚Öi ac╚Ťion├ónd ca o resurs─â de sprijin ├«n fa╚Ťa durerii, stresului sau evenimentelor dificile.
 
­čĹëCOMMIT (implic─â-te) 
Un sens/ un scop este vital pentru bun─âstarea noastr─â. A te implica ├«ntr-un hobby, o cauz─â sau a-i ajuta pe ceilal╚Ťi; toate acestea contribuie la stima de sine ╚Öi reprezint─â un suport ├«mpotriva sentimentelor de dezn─âdejde, lips─â de valoare.
 
Surs─â: Santini, Z. I., Donovan, R., & Koushede, V. (2018). HereÔÇÖsa mental health workout thatÔÇÖs as simple as ABC.
 

Las─â un r─âspuns